Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Αξιαγάπητα μωρά κάστορες, οι καλύτεροι μηχανικοί της φύσης

Όλα τα μωρά της φύσης είναι αξιαγάπητα! (ίσως με εξαίρεση αυτά του ανθρώπου αλλά αυτό είναι προσωπικό γούστο ενώ στα ζωάκια δεν υπάρχουν αμφιβολίες) Μετά τα μωρά πολικές αρκούδες και μωρά αλεπούς (τα άρθρα μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ αντίστοιχα) ψάξαμε για άλλα χαριτωμένα μωρά και φυσικά βρήκαμε τους κάστορες.

Οι κάστορες λοιπόν, αν και δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση, έχουν διεθνή μέρα στις 7 Απριλίου και αυτό δε συμβαίνει χωρίς λόγο αφού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούν διάφορα οικοσυστήματα στη μορφή τους. Οι νερόλακκοι που φτιάχνουν αυξάνουν την ροή του νερού αποθηκεύοντας το τις βροχερές περιόδους. Βοηθάν την υδατόπτωση με το να δημιουργούν περιοχές νερού, βοηθάν ακόμα και στο να αποκατασταθούν ποτάμια. Η βοήθεια που προσφέρουν, ακόμα και αν δε το ξέρουν είναι τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1930, για να σταματήσει την διάβρωση του εδάφους στο Oregon, αποφάσισε να ελευθερώσει 600 κάστορες στην περιοχή και όπως ήταν αναμενόμενο τα κατάφεραν πολύ καλά. Υπολογίζεται ότι κάθε κάστορας έκανε δουλειά που θα στοίχιζε 300 δολλάρια στην κυβέρνηση!

“Τα φράγματα που φτιάχνουν οι κάστορες αναπληρώνουν τους υγρότοπους, αυτά τα τροπικά δάση του βορά που θεωρούνται τα καλύτερα συστήματα υποστήριξης της ζωής όπως την ξέρουμε σήμερα” λέει το BWW (Beavers: Wetlands & Wildlife). “Μαθαίνοντας να συνυπάρχουμε με τους κάστορες, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυτά τα απαραίτητα για τη ζωή έργα τους, όπως ο καθαρισμός νερού. Μας βοηθάνε ακόμα και στην μάχη με την αλλαγή του κλίματος, αφού τα φράγματά τους μειώνουν την ζημιά από ξηρασίες και πλημμύρες, γεγονότα που γίνονται όλο και πιο συχνά όσο αλλάζουμε τον κόσμο”

Αν η δράση τους δεν είναι αρκετή για να σας πείσει, τα χαμογελαστά προσωπάκια τους θα το κάνουν σίγουρα!

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful