Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Φωτογραφίζοντας μεγάλους λευκούς καρχαρίες

Οι λευκοί καρχαρίες τα σπάνε! Τα μεγαλύτερα του είδους μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 6,1 μέτρα και σχεδόν τους 2 τόνους!. Το πιο σύνηθες βέβαια είναι τα αρσενικά να φτάνουν τα 3,5μέτρα ενώ τα θηλυκά τα 4,6! Ζουν 70 (ολόκληρα) χρόνια και στο κυνήγι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 56 χιλιόμετρα την ώρα για μικρό διάστημα. Όπως λέγαμε λοιπόν, τα σπάνε!

Ο φωτογράφος που φιλοξενούμε σήμερα ονομάζεται George Probst και φωτογραφίζει αυτά τα πλάσματα από το 2006. Οι λόγοι αρκετά αναμενόμενοι, είναι τρομακτικά και συγχρόνως πανέμορφα! Μας μιλάει και για την πρώτη του απόπειρα που αν και δε το περίμενε, κατάφερε να βγάλει μερικές πολύ καλές φωτογραφίες με μόνο του οπλισμό μία κάμερα και φυσικά το κλουβί με το οποίο έκανε την κατάδυση. Αυτό που τονίζει είναι πως οι καρχαρίες ουδεμία σχέση είχαν με αυτό που δείχνει η τηλεόραση αφού δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δύτες. Κάτι άλλο που τονίζει είναι ότι οι καρχαρίες δεν έχουν μαύρα μάτια (όπως φαίνεται στην ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία). Αντιθέτως, όταν πλησίαζαν αρκετά στο κλουβί και υπήρχε καλός φωτισμός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα την μπλε ίριδά και να πεις με σιγουριά προς τα που κοιτάνε. Φυσικά τα συναισθήματα που δημιουργούνταν όταν αντάλλαζαν ματιές είναι απερίγραπτα.

Αν και πάντα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους για αυτά τα ζώα όταν επιτίθονται ή γενικά τρώνε, ο George προτιμάει να τα φωτογραφίζει σε πιο ήρεμες καταστάσεις θέλοντας έτσι να θυμήσει στους ανθρώπους ότι μπορεί να είναι ένα από τα δυνατότερα αρπακτικά του βυθού, αλλά σπάνια θα επιτεθεί σε άνθρωπο χωρίς λόγο. (1 καταγεγραμμένος θάνατος το 2015, κανένας το 2014, 2 το 2013)

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful