Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Μια εκκλησία αρκετά διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει

Σίγουρα οι εκκλησίες της Ελλάδας, χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού τοπίου, είναι πολύ όμορφες. Βυζαντινή αρχιτεκτονική με κομψούς τρούλους και όμορφες τοιχογραφίες είναι λίγα μόνο απο αυτά που συνθέτουν την εικόνα τους. Πόσο διαφορετικές όμως θα μπορούσαν να είναι; Στο παρόν άρθρο έχουμε το ιδανικό παράδειγμα!

Η εκκλησία ονομάζεται Moritzkirche (St. Moritz), βρίσκεται στην πόλη Augsburg, βορειοδυτικά του Μόναχο και υπάρχει εδώ και σχεδόν μία χιλιετία. Βέβαια, καταστροφικές φωτιές, αλλαγές στον τρόπο που γινόταν η Θεία λειτουργία και βομβαρδισμοί άφησαν το σημάδι τους έντονα πάνω στο κτήριο. Η ανακαίνιση της εκκλησίας στη σημερινή της μορφή, έγινε στα χρόνια 2008-2013 με τρόπο ώστε να κρατήσει το αίσθημα κατάνυξης που σου δημιουργεί οποιαδήποτε εκκλησία αλλά ταυτόχρονα να γίνει πλήρως λειτοργική με μοντέρνα αρχιτεκτονική. Κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν απομακρυνθεί εντελώς ενώ άλλα άλλαξε είτε η μορφή τους, είτε η θέση τους.

Γενικά, αν και η αρχιτεκτονική φαινομενικά έχει αλλάξει πλήρως, υπάρχουν ακόμα πολλά λεπτά χαρακτηριστικά που έμειναν ανέγγιχτα με αποτέλεσμα εκκλησιαστικοί ειδικοί να τη θεωρούν ως μια εξέλιξη αντί για κάτι καινούργιο!

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful