Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Οδηγός διακοπών: Μονεμβασιά

Κατόπιν παρότρυνσης από φίλο της σελίδας και αρκετής σκέψης, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια καινούργια κατηγορία εδώ στο Wonderful σχετική με περιοχές της Ελλάδας (ή και όχι μόνο, θα το δούμε αυτό στην πορεία) που πρέπει να επισκεφθείτε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Πρώτο μας άρθρο λοιπόν είναι σχετικά με την Μονεμβασιά (ή Μονεμβάσια ή Μονεμβασία) του νομού Λακωνίας στην ανατολική Πελοπόννησο.

Καταρχάς, το όνομά της είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις Μόνη και Έμβασις λόγω της μίας και μοναδικής εισόδου στην καστροπολιτεία. Οι 4500 χιλιάδες κάτοικοι και οι μόλις 90 στην παλαιά πόλη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο το αίσθημα του μεσαιωνικού οικισμού, προσφέροντας στους επισκέπτες μία απίστευτη ατμόσφαιρα γεμάτη ρομαντισμό και ιστορία. Αν και η πόλη είναι γνωστή κυρίως για το κάστρο και τις διασωθείσες αμυντικές κατασκευές του, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα που ο επισκέπτης δε πρέπει να χάσει.

Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού. Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής βρίσκονται και εκτός των τειχών του Κάστρου, όπως για παράδειγμα οι Δίδυμοι Ναοί στα Τέρια  και ο ναός του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό. Φυσικά, αν χρειαστείτε ένα διάλειμμα απ’ όλα αυτά, μέσα αλλά και γύρω από τη Μονεμβασιά υπάρχουν πολλές αξιόλογες παραλίες και αριθμούμε μόνο κάποιες απ’ αυτές παρακάτω:

  1. Η μικρή εξέδρα στο Πορτέλο, τη μοναδική θαλασσινή πύλη των τειχών – θα τη δείτε κάνοντας βόλτα κατά μήκος τους
  2. Η παραλία της Γέφυρας, μια μεγάλη ρηχή αμμουδιά που θα συναντήσετε βγαίνοντας από το Κάστρο δεξιά
  3. 4 χιλιόμετρα βορειότερα, θα βρείτε την παραλία Πορί, μια στενή αμμουδιά, φυσικά με θέα στο Κάστρο
  4. 6 χλμ. από τη Γέφυρα προς τα νότια, ακόμη μία όμορφη αμμουδιά σας περιμένει (την προτιμούν οι ντόπιοι), ο γνωστός Ξιφίας

Τέλος, αν τα λόγια μας δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν για την ομορφιά της Μονεμβασιάς, οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα το κάνουν σίγουρα!

Υ.Γ. αν θα θέλατε να γράψουμε για κάποιο συγκεκριμένο νησί/περιοχή/πόλη, μπορείτε να μας αφήσετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και θα προσπαθήσουμε να γράψουμε το αντίστοιχο άρθρο το συντομότερο δυνατόν!

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful