Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Το φεστιβάλ κρέατος στην πόλη Yulin της Κίνας ίσως πλησιάζει προς το τέλος του

Την Τρίτη 21/06 ξεκίνησε το περιβόητο 10ήμερο φεστιβάλ γιορτής κρέατος στην πόλυ Yulin της επαρχίας Guangxi στην Κίνα. Σε αυτό το φεστιβάλ, υπολογίζεται ότι 10 με 15 χιλιάδες σκυλιά χάνουν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των γάτων είναι δραματικά μικρότερος. Ιστορικά, η κατανάλωση κρεάτος σκύλου στην Κίνα συμβαίνει εδώ και 400 χρόνια, η γιορτή όμως στην πόλη Yulin (αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι) ξεκίνησε να επαναλαμβάνεται ετησίως μόλις τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχές της πόλης τονίζουν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη συμμετοχή ή έγκριση και χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ ως τοπικό έθιμο το οποίο παρακολουθεί ένας μικρός αριθμός ατόμων. Στα χρόνια της τεχνολογίας και των social media, υπάρχει μεγάλη προβολή αυτού του εθίμου και διάφορες εκστρατείες οργανώνονται για την καταπολέμησή του. Αναφορικά να πούμε ότι το 2014 ένας συνταξιούχος δάσκαλος πλήρωσε 150 χιλιάδες γιουάν (περίπου 20.500 ευρώ) για να σώσει 360 σκυλιά και μερικές γάτες ενώ το 2015 άλλα 7000¥ (περίπου 950 ευρώ) για να σώσει άλλα 100 σκυλιά.

Ένας απ’ αυτούς που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους είναι και ο Αμερικάνος Marc Ching, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα με μερικούς ακόμα ακτιβιστές και έχει σώσει 1000 σκυλιά (να θυμίσουμε ότι το φεστιβάλ τελειώνει στις 30 Ιουνίου). “Έχουμε καταφέρει να κλείσουμε μέχρι τώρα 6 σφαγεία, με 5 βρισκόμαστε υπό συζήτηση και θα επισκεφθούμε τουλάχιστον άλλα 12” γράφει ο Ching στη σελίδα του στο Facebook. “Για αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν αδύνατο, έχει αρχίσει πλέον και γίνεται δυνατό!” Ο τρόπος που το κάνει ο Marc με τους υπόλοιπους ακτιβιστές είναι απλώς. Μερικές φορές προσποιείται ότι θέλει να αγοράσει κρέας σκύλου και άλλες φορές τους πείθει να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητά τους προσφέροντάς τους χρήματα ώστε να ξεκινήσουν κάποια άλλη επιχείρηση.

Φέτος είναι η 7η φορά που ο Marc πηγαίνει στην Κίνα για αυτό τον σκοπό. Αν και φέτος κακοποιήθηκε και κρατήθηκε από τις αρχές, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον πτοήσει και να μη βοηθήσει τα σκυλιά να βρουν ανάδοχη οικογένεια ή καταφύγιο. Αυτό που έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ακόμα και οι Κινέζοι διαδηλώνουν στους δρόμους για την κατάργηση αυτού του βάρβαρου εθίμου (η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε να το σταματήσει αλλά δεν έχει συμβεί κάτι ακόμα) και σε συνεργασια με τα social media, βλέπουμε αισθητή μείωση στον αριθμό των ζώων που χάνουν τη ζωή τους εκεί από το 2013 και μετά.

Περισσότερες πληροφορίες: ΙστοσελίδαFacebook

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful