Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Αυτό το χωρίο στην Υεμένη μοιάζει με τοπίο βγαλμένο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Δεν υπάρχουν τρεχούμενα νερά όπως ποτάμια ή στάσιμα όπως λίμνες στην Υεμένη, παρά μόνο εποχιακά ποτάμια τα οποία ονομάζονται wadis. Λόγω αυτού, πολλά χωριά όπως για παράδειγμα το Al-Jazil, χτίζονται πάνω από την κοιλάδα ώστε να επωφεληθούν στο έπακρο από τα προσωρινά αποθέματα νερού.

Το τοπίο γύρω από αυτές τις περιοχές είναι συνήθως έρημος που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε φυσικός πόρος είναι τόσο σημαντικός όσο και περιωρισμένος οπότε και τα κτήρια χρειάζονται λίγη παραπάνω φαντασία απ’ το συνηθισμένο. Η βασική τους δομή λοιπόν αποτελείται από τούβλα λάσπης με ξύλινα πατώματα που χωρίζει τον έναν όροφο από τον άλλον. Στην αντίληψη του κόσμου χωμάτινα καταλύματα σημαίνει και πρωτόγονοι άνθρωποι, κάτι που είναι ιδιαίτερα λάθος εδώ αφού εκτός από καινοτόμα, είναι και εκλεπτυσμένο.

Κάτι που θα έπρεπε επίσης να κρατήσουμε κατά νου είναι ότι τα κτήρια αυτά αντέχουν και τις περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων και δεν ξεπλένονται κάτω στο έδαφος, επειδή σε περίπτωση που δε το αναφέραμε, ο οικισμός βρίσκεται πάνω σε έναν τεράστιο βράχο 150 μέτρα πάνω από την κοιλάδα.

Υ.Γ. επιτέλους μάθαμε που θα πήγαινε ο Chandler Bing από τα Φιλαράκια για να γλυτώσει από την Janice!

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful