Ψιτ… Φιλαράκι…

σου αρέσουν αυτά που βλέπεις;

Το μετρό της Στοκχόλμης έχει μερικές από τις πιο όμορφες στάσεις του κόσμου

Κρυμμένη κάτω από την Σουηδική πρωτεύσουσα, βρίσκουμε την μακρύτερη (ναι εννοούμε μακρύτερη και όχι μεγαλύτερη) έκθεση έργων τέχνης, το μετρό της Στοκχόλμης. Με μήκος 110 χιλιομέτρων και 100 στάσεις καθ’ ολο το μήκος του είναι σίγουρα ένα στολίδι από μόνο του. Το θέμα τώρα είναι ότι πάνω από 90 στάσεις είναι διακοσμημένες με διάφορα έργα τέχνης όπως γλυπτά, ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής και γκραβούρες, έργα περισσοτέρων από 150 διαφορετικών καλλιτεχνών!

Σε πολλές στάσεις, οι Σουηδοί μηχανικοί άφησαν επίτηδες κομμάτια του τούνελ και γύρω βράχων ακάλυπτα ώστε βαμμένα να δώσουν ένα σουρεαλιστικό ύφος στις πλατφόρμες και ανελκυστήρες του υπογείου. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε κάπου εδώ είναι ότι κάθε στάση έχει διαφορετικού είδους διακόσμηση και ο επισκέπτης νιώθει όντως διαφορετικά κατά την παραμονή του σε κάθε μία που συναντάει!

Περισσότερες πληροφορίες: Instagram

Υπενθύμιση: Σουρεαλισμός είναι ρεύμα του 20ού αι. που χαρακτηρίζεται από αυτόματη καταγραφή του υποσυνείδητου πέρα από κάθε λογικό, ηθικό ή αισθητικό φραγμό ή με πιο απλά ελληνικά η λατρεία του τυχαίου και του παράλογου εκεί που δε μπορούσαμε να το προβλέψουμε.

Ανερχόμενα σήμερα στο Wonderful